23. huhti, 2022

Terveystutkimuksista iloa ja surua

Viimeisen n. vuoden aikana on moni Nugadogilainen käynyt tarkastuttamassa koiransa terveyttä. Olen erittäin kiitollinen jokaisesta tutkimuskäynnistä, joka kasvateilleni teetetään ja arvostan omistajia, jotka huolehtivat niissä käyttämisestä.

Tutkittavat ja tulokset:

Kubic: silmät ok, polvet 0/0, sydän ok, kyynärät 0/0, lonkat B/C, selkä VA0 SV0 LTV0 

Ex-Ray: silmät ok, polvet 0/0, sydän ok, kyynärät 0/0, lonkat B/C, selkä VA0 SV0 LTV0 

Lady Midday: silmät ok, polvet 0/0, sydän ok

Lord Konstantin: silmät ok, polvet 0/0, sydän ok, kivekset ok

Jisleen (vanhojen tutkimusten päivitys): silmät ok, polvet 0/0

Kodiac: silmät ok, sydän ok, kivekset ok, 

Kidi: silmät ok, sydän ok, polvet 0/0, kivekset ok, kyynäret 0/0, lonkatC/C

Näistä olemme kaikista olemme hyvillämme 🙂

Sitten saimme kyllä surullisia uutisia, kun sijoittamamme, juniorimaailmanvoittaja Nugadogin Lady Tremaine "Luna" kävi tutkimuksissa. Sen tulos oli seuraava: silmät ok, polvet 0/0, sydän ok, lonkat D/D, kyynärät 0/1, selkä LTV1, VA0. Tällä rivillä Lunasta tuli saman tien sijoitusperheen oma koira ja kaikki pentuhaaveet haudattiin. En käytä D-lonkkaisia koiria jalostukseen. Ja vaikka lonkat olisivat olleet C tai paremmat, olisi kyynärtulos pohdituttanut. Minua harmitti tämä ihan mielettömästi, sillä neiti on aivan ihanan luontoinen ja ollut meilläkin paljon, eli pentuaika perheessämme olisi sujunut varmasti mutkattomasti. 

Sitten tuli vielä lisää surullisia uutisia, kun kävin päivittämässä Kitin (Biccolo Queen Aisleen) juuri vanhaksi menneet terveystutkimukset. Sen silmät olivat edelleen terveet, mutta aiemmin aina terveeksi katsotut polvet saivat nyt arvosanan 1/1! Tämä tuli täytenä yllätyksenä, sillä mitään oireita tai muutakaan syytä tällaista epäillä ei ollut 😥 Olen soimannut itseäni siitä, että miksi en käyttänyt Kitiä uusimassa polvilausuntoaan jo etuajassa, ennen N-pentueen teettämistä, mutta kuten sanoin, en olisi osannut yhtään kuvitella tällaista polvitulosta ja kaikkina aiempina kertoina, kun eläinlääkäri on niitä katsonut, ne ovat olleet puhtaan nollat. Tämä minun kokemukseni osoittaa jälleen kerran sen, ettei kasvatustyössä voi olettaa yhtään mitään, vaan ylitarkkana pitää olla. Jatkossa muutan muutamia juttuja entistä tarkemmiksi. Onneksi Kitillä tilanne ei ole mikään paha, eikä se esim. oireile millään tavoin. Nyt pidetään vaan lihaskunnosta huoli ja paino kurissa, niin tilanne toivottavasti myös pysyy hyvänä. Pentuja Kitillä ei enää teetetä. Ei välttämättä kyllä olisi teetetty ilman tuota polvitulostakaan, kun teetettävien pentueiden määrä on keksimäärin ollut meillä 2kpl/narttu.

Tällaista tämä koirankasvatustyö on; iloja ja suruja, menestystä ja takapakkia. Kaikesta huolimatta se on kaiken väärti ja niin paljon antavaa <3