Pentu juuri meiltä

Nova, Peikko ja Kiti meidän rannassa 2021

Omat koiramme Kiti ja Ruu ensimmäistä päivää yhdessä joulukuussa 2021

Luna, Kiti, Elmo, Nova ja Peikko kesällä 2021

Meidän pikku-Kiti, eli Biccolo Queen Aisleen pentuna

Meidän pikku-Kiti, eli Biccolo Queen Aisleen pentuna

Pennut elävät meillä ensimmäiset kaksi-kolme elinviikkoaan emonsa kanssa hyvin rauhoitetussa ympäristössä, eikä niitä pääse vieraat katsomaan. Kun vastasyntyneiden ensiviikot on saatu möllöteltyä kaikessa stressittömyydessä, emon lämmintä vatsaa vasten, siirtyy lapsikatras maalaiskotimme tupaan, keskelle monihenkisen perheemme vilkasta arkea. Siinä ne tottuvat kasvaessaan erilaisiin kodin ääniin ja tapoihin. Vierailijoita saa käydä ja käykin. Näiden kokemusten lisäksi ne tapaavat perheemme muita koiria, tottuvat esim. piipahtelemaan ulkosalla sekä vähän ajelemaan auton kyydissäkin. 

Pennut luovutetaan meiltä 7-8 viikkoisina, kolmasti madotettuna, eläinlääkärin tarkastamana ja siruttamana, runsaiden ohjemateriaalien ja tarvikepaketin kera. Lisäksi ostaja saa aina mukaansa pennun meillä syömää ruokaa. Ostamme pennuille matkaan myös Agrian pentuevakuutuksen mahdollisten piilevien vikojen varalle. 

Pennun hinta on riippuvainen mm. rodusta, yhdistelmästä ja vanhemmille tehtyjen terveystutkimusten määrästä. Se vaihtelee 1400-1600€ välillä. Tästä summasta maksamme normaalien pentueen hoitokulujen lisäksi mm. astutusmaksun uroksen omistajalle, rekisteröintikulut Kennelliitolle, pentueen terveystarkastuskulut, Agrian piilevän vian vakuutuksen ja valtiolle asianmukaiset verot. Ns. "pimeästi" emme siis pentujamme myy. Lisäksi pennun mukaan lähtee laaja tietopaketti ja hiukan perustarpeistoa.

Yksi päätavoitteistani kasvatustyössä rodunomaisten ja terveiden kasvattien lisäksi on pysyä yhteydessä meiltä lähteneisiin pentuihin ja heidän omistajiinsa myöhemminkin. Näin voin varmistaa, ettei pennun omistajat jää "yksin" pulmatilanteissa ja minä saan kasvattieni kehityksestä arvokasta tietoa. Jokainen vauva maailmalla on "kasvattajamamman" mussukka vielä aikuisenakin. 

Ostajat haluamme luonnollisesti tavata "pentulaatikkomme" äärellä ennen päätösten tekemistä. Luottamus ja toimivat kemiat ovat parhaita rakennusaineita hyvälle yhteistyölle, puolin ja toisin. Jatkossakin on mukava kuulla kuulumisia ja tavata. Somessa kuulumisten vaihtoon meillä on useita kanavia. Meidät löytää Facebook-ryhmästä kennel Nugadogin ja Instagramista nimellä Nugadogin. Pentueille olemme aiemmin luoneet kaikille oman Facebook-ryhmän, mutta nykyään pentueryhmät painottuvat WhatsAppiin. Näissä pikkuryhmissä käykin yleensä hyvin vilkas keskustelu (erityisesti pentujen ollessa kiivaimmassa kasvussaan) ja me pysymme siten hyvin kärryillä useimpien kasvattiemme kuulumisista <3

Suppailua viikkotreffeillä kasvattien kanssa. Kesä 2021

Suppailua viikkotreffeillä kasvattien kanssa. Kesä 2021

Vuosia meillä oli tapana järjestää kasvattajapäivät kerran vuodessa. Kun menetimme kotimme terveydelle vaarallisen rakennusvirheen paljastuttua, tuli näihin päiviin tauko. Tarkoituksena on elvyttää tuo vuosittainen tapahtuma jälleen, mikäli osallistujia vain on. Kesällä 2021 starttasimme tavan, jolloin laitamme viikoittaisen treffiajan kotiimme kaikille, jotka haluavat tulla leikittämään kasvattejamme tai kyselemään neuvoja, uittamaan koiraa tai muuten vain piipahtamaan. Suppailtukin ollaan näiden viikkotreffeille osallistuneiden kasvattiemme kanssa. Näiden tapaamisten lisäksi tapaamme tietysti maailman "turuilla ja toreilla", milloin missäkin tapahtumassa. Monesta kasvatinomistajasta on tullut meille myös ystäviä, joten paljon tulee puuhailtua heidän kanssaan kaikenlaista, joskus jopa ilman koiriakin :-)

Meidän rakas Ruumme tammikuussa 2021

Meidän rakas Ruumme tammikuussa 2021

Hienoja tavoitteita edellä mainitsemieni lisäksi ovat esim. näyttelymenestyjien tai kilpakoirien tavoitteellinen kasvattaminen, enkä haluakaan niitä vähätellä. Minulle näiden edelle menee kuitenkin tavoite kasvattaa yhteiskuntakelpoisia, varmahermoisia, omistajiinsa voimakkaasti kiintyviä ja muutoksissa sujuvasti mukana tulevia perhekoiria, rodunomaista ulkonäköä unohtamatta. Kaikki, mitä niiden ominaisuuksien ja terveyden lisäksi saadaan, on bonusta (tärkeää sellaista tietenkin).

Oikeiden omistajien vaikutusta koiriensa menestykseen ja hyvinvointiin ei voida vähätellä. Siksi pyrin parhaani mukaan löytämään jokaiselle pennulle juuri sen kodin, johon sen ominaisuudet parhaiten sopivat. Muutenkin on tärkeää löytää pienokaiselle se oikea ihminen, joka jaksaa pitää siitä huolta koko sen loppuelämän ajan ja joka tietää pennun ostaessaan, minkälaisen rodun edustajan on hankkinut ja mitä se tulee häneltä vaatimaan. Näistä syistä meillä ei varata ostajille pentuja ns. varaus- tai soittojärjestyksessä, vaan ostaja tutustuu koko pentueeseen ja oikean pennun löytymiseen käytetään aikaa. Pentujen kehittymistä seurataan rauhassa yhdessä ja toisinaan se "oma pentu" laumasta päätetään vasta lähellä luovutusikää. Tämän olen todennut erittäin toimivaksi malliksi kaikin puolin (minä - pentu - ostaja), vaikka joskus voi ostajaa harmittaa, kun ei heti kolmiviikkoisissa pennuissa voi ottaa esim. valokuvia siitä varmasti omasta tytöstä tai pojasta (sukupuoli toki on päätetty jo aikaisessa vaiheessa), niin se palkitaan loppuelämässä. Kun sitten myöhemmin näen/kuulen omistajan kertovan kasvatistani rakkautta silmissään ja ylpeyttä äänessään, tunnen toiveideni täyttyneen ja kaikkien vaivojen tulleen palkituiksi... Sellaisin eväin selvitään niistä hankalistakin päivistä, joita koiran omistajille varmasti välillä tulee.

Nugadogin Bianco ja Nugadogin Quillotta. Kuva: Heli Paunonen

Nugadogin Brilla-Bernilla, alias Mette pentunsa kanssa valppaana

Nugadogin Quickie, alias Niilo. Kuva: Marika Orenius